Kleurmodellen

19/03/2020

Kleurmodellen: “Waarom zien kleuren op drukwerk er anders uit dan op mijn monitor?”

Deze vraag heb ik de afgelopen tijd een aantal keer moeten beantwoorden. Juist omdat dit zo is, is het belangrijk om te weten waarom. In dit artikel kom je alles te weten over de verschillen tussen kleurmodellen.

Kleurmodellen: wat zijn de verschillen?

Er zijn drie belangrijke kleurmodellen. RGB (Rood, Groen, Blauw), CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key) en Pantone.

RGB

Het RGB kleurmodel kom je over het algemeen het meest tegen op beeldschermen. Denk aan televisies of een monitor. Het RGB kleurmodel is additief. Dit betekent dat de basis zwart is, zoals in een uitgeschakelde televisie. Om kleuren weer te geven wordt hier licht aan toegevoegd, waarbij de verschillende kleuren een andere intensiteit kunnen hebben om de juiste kleur weer te kunnen geven.

CMYK

Dit is het kleurmodel dat wordt gebruikt voor drukwerk. CMYK is een subtractieve kleurmodus. Dit houdt in dat de basis bestaat uit alle kleuren van het kleurenspectrum, wit dus. Kleuren die hier vervolgens op worden gedrukt nemen het reflecterende licht weg, waardoor de kleur zichtbaar wordt. Door het combineren van Cyaan, Magenta, Yellow en zwart kunnen kleuren als het ware na worden gebootst. In vergelijking met RGB, heeft CMYK een veel kleiner kleurbereik, er kunnen dus minder kleuren mee worden gemaakt. Dit is ook de reden waarom drukwerk er wat grauwer uit ziet dan op een monitor.

Pantone (PMS)

Pantone is een variant die ook wordt gebruikt voor drukwerk. Een voordeel van deze PMS is dat drukwerk dat van deze bibliotheek gebruikt maakt, er vaak helderder uitziet dan wanneer CMYK wordt gebruikt. Echter is PMS vaak maar geschikt voor een ontwerp met een beperkt aantal kleuren.

PMS kleuren zijn kleurcoderingen die zijn opgesteld door het bedrijf Pantone. Elke PMS kleur heeft een eigen uniek nummer. Door middel van de Pantone kleurenwaaier, waar alle kleuren en nummers op staan, kan iedere drukker altijd de juiste inkt gebruiken. Zo garandeer je dat kleuren overal ter wereld gelijk zijn. Binnen de Adobe software kunnen vormgevers ook gebruik maken van deze kleurenwaaier. Bij het ontwerpen van bijvoorbeeld een logo of huisstijl in 1 of 2 kleuren kan dus worden gekozen voor een kleur uit deze waaier.

Conclusie

Kleuren op je beeldscherm en kleuren op drukwerk kun je niet met elkaar vergelijken. Een beeldscherm en simpel papier bestaan in de basis uit heel andere componenten. Dit maakt dat er verschillende kleurmodellen nodig zijn voor graphics op een beeldscherm en voor papier.

Het is dus zo goed als onmogelijk om kleuren op een beeldscherm en kleuren op drukwerk exact hetzelfde weer te geven. Echter kan door middel van het gebruik van het PMS kleurenmodel een goed resultaat worden behaald.

Heb je help nodig bij drukwerk of wil je meer informatie? Kijk dan eens op deze pagina, of neem contact op.

Onderwerpen

Blog

Lees vooral verder!

Afbeelding formats

03/06/2020

SEO

26/05/2020

JB Visuals gebruikt cookies